BOŞANMA ÇOCUĞA NASIL ANLATILMALI?

BOŞANMA SÜRECİ ÇOCUĞA NASIL ANLATILMALI?


Ebeveynlerin çocuklara açıklamakta zorluk çektiği konulardan birisi:

BOŞANMA   ve ÇOCUK

 

 

v  Her ne kadar ebeveynin kendi hayatı için aldığı bir karar olsa da çocuğun hayatında da önemli bir etkiye sebep olduğu için sürecin doğru yönetilmesi ve çocukla sağlıklı bir şekilde konuşulması önemlidir.
 

v  Boşanma kararı alındığında değil mahkeme sonuçlandıktan sonra söylenmelidir .Erken söylemler çocukta gelecekle ilgili korku ve kaygı yaratır. Açıklama mümkünse anne ve baba birlikte yapmalı. Çocuğun tüm soruları cevaplanmalıdır.

v   Küçük çocuklar boşanma sebebi kendisini görebilir, suçlar. "Biz kendi sorunlarımızı çözemediğimiz için ayrılıyoruz. " vurgusu yapılmalıdır.

v  " Biz senin anne ve baban olmaya , seni sevmeye , senin yanında olmaya , seninle vakit geçirmeye devam edeceğiz. " güveni verilmeli . Çocuk terk edildiğini ya da artık sevilmeyeceğini düşünmemeli.

v  Çocuğun bilgilenmeye ihtiyacı vardır. Anlayabileceği seviyede her çocuk bilgilendirilmelidir." İlişkimizi yoluna koyabilmek , sorunlarımızı çözmek için çabaladık ama daha fazla bir arada yaşayamayacağımıza karar verdik."

 

 

v  Duygularını anlayın. Bu çocuk için bir yas sürecidir. Bu üzüntü doğal ve yaşanıp geride bırakılması gerekli olan bir duygudur. Duygularını açığa çıkarmada oyuncaklardan ve kitaplardan yararlanabilirsiniz.

v  Ve en önemlisi diğer ebeveyni asla kötülemeyin . Eşiniz " iyi bir eş" olamasa da "iyi anne ya da iyi baba" olmaya devam edebilir. Anne ya da babasının ilişkide kötü bir şey yapmış olduğunu duymak , çocuğa taşımakta zorlanacağı ve ömür boyu başa çıkmaya çalışacağı çok ciddi bir yüktür.


                                                    Psikolojik Danışman Zehra BAŞTEPE YANIK



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin

Etiketler :BOŞANMA,


  Beğen | 0  kişi beğendi